Ana içeriğe atla

Yedek Subay Sınavı & Mülakat Notları




Yedek Subay Sınavı & Mülakat Notları


Öncelikle Askerlik kavramının tanımından başlayalım: “Mantığın bittiği yerde Askerlik başlıyor.” Evet birçoğunuz bu cümleyi duymuşsunuzdur. Hakikaten yerinde ve isabet oranı %100 bir önerme/tanım.



Neden dersek, sosyolojik açıdan bakıldığında; insanoğlu varoluşundan bu yana, her çağ ve kültürde “askerlik” mefhumunu bir şekilde bünyesinde barındırmış, uygulamıştır.



Aslında bakıldığında, emir – komuta zincirinde, verilen komutların düşünülmemesi, sorgulanmaması en doğal yaklaşım, aksi durumlarda kişileri bile bile kendi hayatları pahasına bir göreve gönderemezsiniz.



Neyse, “-genelden detaya in kardeşim, başlıktaki konuya dönelim” dediğinizi varsayarak; 03.04.2008 tarihinde Balıkesir Ordu Don.Kom. Sınav merkezindeki izlenimleri paylaşmaya başlıyorum (Sıkı durun, Artık Cambaz da Asker… :) )



-- Fiili olarak olmasa bile resmiyette 01.04.2008 tarihinden itibaren vatani görevimizi yapmak üzere yasalar önünde ASKER sayılmaktayız. --



3. Sınav günü, 07.30 sularında Karargahtan içeri girip, sol kısımda bulunan bekleme salonuna gittiğimizde, sizden daha önce oraya varmış, kendi aralarında muhabbete başlamış tertiplerinizle karşılaşıyorsunuz.



Çay-Kahve-Poğaça alabileceğiniz kantin burada yer alıyor… Lakin içeride tek asker görev yaptığından, birçok kişi sipariş verdiğinde sorun oluyor, beklemeniz gerekiyor. Bazılarınız için garip gelebilir ama gittiğimde içeride çok kalabalık bir grup falan yoktu, herkes gayet sakin, bir an önce işlerinin bitmesini bekler konumdaydılar.



Lafı çok dolandırmadan, gelen otobüslere binip, evrakları dolduracağınız birim’e gidiyorsunuz. Genelde asker ve komutanlar ukala tipler değil, ancak her hallerinden yorgun ve bıkkın oldukları anlaşılıyor, mümkün olduğunca az diyalog ve çaba ile mesailerini bitirme çabasındalar.



Evrakları doldurma aşaması (09.00 sularında başladı.) aslında biraz komedi gibi, elinize 3 er adet A4 ve A5 olmak üzere kağıt veriyorlar. Lakin sistem üzerinde ayırıcı (unique) değere sahip “AdayNo” nuz belli olmadığından verileri eksik doldurmak zorundasınız. Birde Verileri doldururken mutlaka komutanın “- adı yaz, soyadını yaz, tc kimlik numaranızı nufus kağıdınıza bakarak yaz!”, şeklindeki emirleri ile doldurmanız lazım, hata yapmanız durumunda tekrar kağıt almak vs uzun iş oluyor. (Allahtan akıllı adamım, öyle basit hatalarla uğraşmıyorum.) Ayrıca yanınızda siyah tükenmez, kurşun kalem ve silgi mutlaka bulunmalı, aksi takdirde oradaki “kalemci askerden” bunları temin etmeniz gerekiyor. Bizim grupta bazı arkadaşlar tükenmez kalemlerini bu askerden aldılar ama soğuktan mıdır, yoksa kalemlerin dandikliğinden midir bilinmez, bir türlü yazmadı kalemler… :) Tek kişinin kaleminin değiştirilmesi için koskoca salonda 200 küsür kişi beklemek durumunda kaldı. Bu da ne kadar basit mevzular için gereksiz emek ve zaman kaybı olduğuna güzel bir örnektir efenim… ( 09.45 suları 6 evrak doldurma işinin tamamlanması )



Evraklarınızı doldurduktan sonra tabip teğmen tarafından bir rahatsızlığınız olmadığına dair optik formunuza (bu daha önce askerlik şubenizden verilmiş olması lazım.) imza çakılıyor. (Takribi: 10.00 sularına kadar bu iş sürüyor.)
Akabinde sınav salonuna geçiyorsunuz (bizim mekandaki hemen karşıda idi,zor olmadı transfer :) ) Sınav salonunun dolması için ilgili komutanlar bekletiyor, bu arada ihtiyaç molası tarzında vaktinizi değerlendirebilirsiniz, ben yanıma iş ile ilgili çalışmam gereken bazı metinleri almıştım, 10.20 ye kadar onlar üzerinde çalışma şansım oldu.



10.20-11.20 arası 1 saatlik 50 sorudan oluşan sınavı alıyorsunuz.(Sınav hakkında yorum yapmayacağım. LES tarzı sorular diyim anlayın.)



Sınav bittikten sonra yandaki salonda “mülakat” diye geçen ama “3 yıldızlı dalgıç, beden eğitimi mezunları, meb sertifikalı öğretmenleri vb. gibi” ayırdıkları kısmı da geçerseniz, işi bitirmiş sayılırsınız. 12.30 sularına kadar bu sürüyor. Sonrasında yine verilen evrakları ayırma ve sıradan askerlere onaylatma işleminin neticesinde olay sonuca kavuşuyor. (13.10 civarı) Geçmiş olsun :)


Kısa kısa ;
· Uyanık olun, Sınav salonuna giderken, Sıra vs yok ise geç bile gelseniz, Aday No dağıtımında önde olmanız çok vakit kazandıracaktır.
· Her noktada beklemeye hazır olun…
· Komutanlar az konuşur, dikkatli dinleyip, anlatılanları doğru uygulayın, ofsayta düşmeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Günümüzde Gelişen Teknolojinin Örgütlerin Yapı ve İşleyişleri Üzerindeki Etkisi

İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Örgüt Nedir ? 3. Örgüt Yapısı 4. Teknoloji nedir ? 5. Görüşler 5.1 Woodward Araştırması 5.2 Aston Grubu Araştırması 5.3 New Jersey Araştırması 5.4 Tavistock Enstitüsü Çalışmaları 5.5 James Thompson ‘un Temel Teknolojiler Sınıflaması 5.6 Charles Perrow’un Rutin/ Rutin Olmayan İş Sınıflaması 6. Sonuç 7. Kaynaklar 1. Giriş Yeni teknolojiler, günümüzde yeni örgütlerin kurulmasını sağlamakta veya kurulu olan örgütlerin yapılarını değiştirmesinde neden olmaktadır. Ayrıca işletmeler arası rekabetin artmasına da neden olmaktadır. Çalışanların işi yapma şekli değişip, örgüt için daha faydalı duruma gelmişlerdir. Artık örgütlerde çalışanların yapması gereken işler, teknoloji sayesinde daha kısa zamanda ve sıfıra yakın hatayla yapılmaktadır. Örgütlerde yeni teknolojinin kullanılmasının birçok fayda olması yanında problemlere de yol açmaktadır. Önceleri örgüte yeni bir alanda teknolojiyle ilgili bir değişiklik yapıldığında teknik problemler ortaya çıkabiliyordu.

Indiana Jones :Kristal Kafatası Krallığı (2008)

Aslında ben küçüklüğümden ber böyle "Indiana Jones" tarzı filmleri severim... Neden derseniz, bu tür yapımlarda hem tarih bilginizi güncelliyor (göreceli de olsa) hem de ufak tefek aksiyonel yaklaşımlar ile anlık heyecanlar yaşayabiliyorsunuz. Serinin son filmi olan "Indiana Jones :Kristal Kafatası Krallığı " konu olarak aslında bir nevi X-Files tarzında bir yaklaşımda bulunarak mevzuyu irdelemiş... efenim nedir olayı? diye soruları yanıtlamak mümkün ancak spoiler verme kaygısını da güttüğümüzden üstü kapalı, Indiana Jones amcamızın bu sefer uzaylı-ufo-medeniyetler ekseninde macerasını yaşanıdığını ifade edebiliriz. (Gerçi koca film boyunca bi uzaylı kafatasını taşımak ve bunun çeşitli nimetlerinden faydalanmakta nasip oldu amıcaya :D ) Vel hasıl, izlenmesi kolay, akıcı bir kurguya sahip, Harrison Ford abimizin güzel oyunculuğu ile de gayet keyifli bir film olmuş... 7/10

Microsoft Ürünlerinde Action Pack Lisans Çözümü

Eğer Microsoft Çözüm Ortaklığı anlaşmanız var ise çeşitli lisanslama avantajlarından faydalanma şansınız var... Action Pack Lisans çözümü de bunlardan birisi... konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için buradaki adresi ve içerik içinse burasını kullanabilirsiniz ... İşe yarıyor.