Ana içeriğe atla

MEDULA



Kendi gündemimde Eylül 2006 dan beri oldukça büyük yer kaplayan,
o günden bugüne değin kullanılmadığı halde defalarca kez kabuk değiştiren,
2 kez yeni sürümü web servisleirn piyasaya çıkan MEDULA dan bahsetmek lazım...



Nedir bu MEDULA diyenleri duyar gibiyim;
Medula kelime anlamı olarak : "Medikal Ulak" daha türkçe bir ifade ile "Tıbbi bilgi ileticisi" kelimelerinden üretilmiştir.
Peki ne işe yarar?
Mevcut günümüz global veri alışverişi standartlarından birisi haline gelen Web Servislerini kullanarak, Tıbbi kayıtların elektoronik olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılmasını ve çeşitli evrelerden geçerek ödemeye esas tutarın belirlenmesini hedefleyen projedir.
Teknik detaylarını incelemek isteyenler buraya tıklayabilir.
İlk olarak T.C. Emekli Sandığı bünyesinde üretilmeye çalışılmış, Ancak Genel Sağlık Sigortası çatısı altında SSK ve Bağkur lu hak sahipleri de sisteme entegre edilmiştir.
An itibari ile tüm Türkiye çapındaki sağlık tesisleri bu sisteme entegre olma zaruriyetleri vardır.
Konunun mevzuatsal altyapısını oluşturan Sağlık Uygulama Tebliği ( SUT2007 ) bu teknolojik altyapıya entegre olunmasını tarihsel takvimleme metodu ile açıklamıştır.
Amaç olarak ulvi bir noktayı hedeflemesine rağmen, Planlama ve uygulama olarak malesef halen bazı çıkmazları bulunmaktadır. Özellikle sunucu sistemlerinin gönderim anaında cevap verememesi, işleyiş olarak birçok sağlık tesisinin mevcut akışını yavaşlatacak fonksiyonları bünyesinde barındırması, ekip olarak çok dar ve kısıtlı bir kadro ile ısrarcı olunması temel handikapları olarak bahsedilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Günümüzde Gelişen Teknolojinin Örgütlerin Yapı ve İşleyişleri Üzerindeki Etkisi

İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Örgüt Nedir ? 3. Örgüt Yapısı 4. Teknoloji nedir ? 5. Görüşler 5.1 Woodward Araştırması 5.2 Aston Grubu Araştırması 5.3 New Jersey Araştırması 5.4 Tavistock Enstitüsü Çalışmaları 5.5 James Thompson ‘un Temel Teknolojiler Sınıflaması 5.6 Charles Perrow’un Rutin/ Rutin Olmayan İş Sınıflaması 6. Sonuç 7. Kaynaklar 1. Giriş Yeni teknolojiler, günümüzde yeni örgütlerin kurulmasını sağlamakta veya kurulu olan örgütlerin yapılarını değiştirmesinde neden olmaktadır. Ayrıca işletmeler arası rekabetin artmasına da neden olmaktadır. Çalışanların işi yapma şekli değişip, örgüt için daha faydalı duruma gelmişlerdir. Artık örgütlerde çalışanların yapması gereken işler, teknoloji sayesinde daha kısa zamanda ve sıfıra yakın hatayla yapılmaktadır. Örgütlerde yeni teknolojinin kullanılmasının birçok fayda olması yanında problemlere de yol açmaktadır. Önceleri örgüte yeni bir alanda teknolojiyle ilgili bir değişiklik yapıldığında teknik problemler ortaya çıkabiliyordu.

Indiana Jones :Kristal Kafatası Krallığı (2008)

Aslında ben küçüklüğümden ber böyle "Indiana Jones" tarzı filmleri severim... Neden derseniz, bu tür yapımlarda hem tarih bilginizi güncelliyor (göreceli de olsa) hem de ufak tefek aksiyonel yaklaşımlar ile anlık heyecanlar yaşayabiliyorsunuz. Serinin son filmi olan "Indiana Jones :Kristal Kafatası Krallığı " konu olarak aslında bir nevi X-Files tarzında bir yaklaşımda bulunarak mevzuyu irdelemiş... efenim nedir olayı? diye soruları yanıtlamak mümkün ancak spoiler verme kaygısını da güttüğümüzden üstü kapalı, Indiana Jones amcamızın bu sefer uzaylı-ufo-medeniyetler ekseninde macerasını yaşanıdığını ifade edebiliriz. (Gerçi koca film boyunca bi uzaylı kafatasını taşımak ve bunun çeşitli nimetlerinden faydalanmakta nasip oldu amıcaya :D ) Vel hasıl, izlenmesi kolay, akıcı bir kurguya sahip, Harrison Ford abimizin güzel oyunculuğu ile de gayet keyifli bir film olmuş... 7/10

Microsoft Ürünlerinde Action Pack Lisans Çözümü

Eğer Microsoft Çözüm Ortaklığı anlaşmanız var ise çeşitli lisanslama avantajlarından faydalanma şansınız var... Action Pack Lisans çözümü de bunlardan birisi... konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için buradaki adresi ve içerik içinse burasını kullanabilirsiniz ... İşe yarıyor.